Замъци и дворци в Австрия

Задължени на своите благороднически родове, собствениците на дворци по тези земи имат задачата да ги съхранят. Независимо от това дали в ролята нa свободолюбиви лозари  или като „пазители“ на световноизвестната порода коне „Липицан“ – те всички се отдават на традицията на своите царски родове и продължават да я съхраняват дори и в наши дни.

Втората част от поредицата „Замъци и дворци в Австрия“ започва от „Вулканланд“ в провинция Щирия и преминава през „Шилхерланд“ в  Западна Щирия. Отправна точка на филмовото пътуване е внушителният замък Ригенсбург, най-издръжливото отбранително съоръжение на Запада, което и до наши дни е владение на фамилия Лихтенщайн. Днес замъкът се счита за една от най-значимите туристически атракции в Северна Щирия. Емануел фон Лихтенщайн върви по стъпките на своите родители и заедно със съпругата си Соня оформя своя визия за запазването на един от най-известните замъци в Щирия.

Преминавайки през богато обзаведения салон по време на обиколката на замъка Конрнберг, проведена лично от неговия съдържател Андреас Барденау, той споделя на своите гости и духовити фрази, свързани с  дългата история на фамилия Барденау. Благородническият род, който от 1871 година притежава замъка, бива удостоен с графска титла  от кайзер Франц Йозеф през 1911 година.

Замъкът Капфенщайн във Вулканланд се е превърнал в истински храм на удоволствието. Тук 10-членното семейство Винклер-Хермаден, което се занимава с лозарство и хотелиерство, произвежда международно признато вино, типично за този регион. Кристофър Винклер – Хермаден има честта да изпълнява ролята на отговорник за винарската изба. Във филма са представени кадри от неговата стилна сватба в живописните лозя около замъка. Типични за Северна Щирия са и съоръженията към замъка, необходими за винопроизводство, тъй като този регион се слави с характерни сортове вино.

Замъкът Щайнц, намиращ се в центъра на района „Шилхерланд“, някога бил владение на реформатора ерцхерцог Йохан Австрийски. Той има принос в ускоряването на култивирането на сорта грозде „блауер-вилдбахер“ и с това слага началото на триумфа на типичното пикантно розе „Шилхер“, специфично за областта Щирия, което и до днес се произвежда в двореца. Съдбата на двореца днес е в ръцете на прапраправнука на ерцхерцога – Франц Меран. Той е лесничей, човек, влюбен в природата и често се отдава на размишления в гората в близост до неговия замък, където се чувства най-добре.

Замъкът Дойчландеберг представлява средище на археологическата наука. Постоянните разкопки в околността на замъка осигуряват многобройни находки, които свидетелстват за ранните заселвания по тези земи. Екип от учени и реставратори се грижи за скъпоценните открития в  музея на замъка, в който се съхраняват голям брой от откритите експонати.

Замъкът Пибер също се е превърнал в емблема на Западна Щирия. От стотина години в някогашния царски конезавод на замъка се отглеждат коне от световноизвестната порода „Липицан“. Тук се  осъществява и тяхната подготовка за Испанската школа по езда във Виена. Соня Клима, която от скоро ръководи Школата по езда, е също  управник на замъка и на конезавода в Пибер. В света на конете тя се чувства в стихията си – още от малка е пленена от тези благородни животни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s