Индонезия – късче от Рая

Индонезия е екзотична дестинация в югоисточна Азия, с красива природа и невероятно интересна култура. Тя е и страната с четвърто по големина население в света. Един невероятен и екзотичен свят, в който са събрани могъщи вулкани, гъсти екваториални гори и множество култури.

Името „Индонезия“ произлиза от латинската дума „Indus“ (Индия) и гръцката „nesos“ (остров). А за местните хора родината им е „Tanah Air Kita“, което в превод означава „Наша земя и вода“.

Невероятно е, но страната е разположена върху 17508 малки и големи острови и се гордее със своите 128 действащи вълкана – дар от боговете, но и тежко проклятие според местните. През 1883 година, на остров Кракатау изригва едноименния вулкан, чиито огнени „води” предизвикват една от най – големите природни катастрофи.

Но да отправим поглед и към друго голямо богатство на Индонезия: нейното резнообразие от всевъзможни растителни и животински видове. Учените считат, че това се дължи на факта, че държавата е разположена около Екватова, но тамошните населници, а и нашите туристи вярват, че страната е просто благословена.

Индонезия е рай за изучаването на флората и фауната. През 2010 година там са открити 200 нови вида животни. Яванският носорог е животно, което живее само в Индонезия. На остров Комодо живее комодският варан. Логично, нали? Той е опасно голямо влечуго (гущер) и може да нападне дори човек.

ekskurzia bali.jpg

Чудите ли се вече кога да посетите това райско кътче? Едно можем да Ви кажем, не го правете в дъждовния сезон, който е от януари до края на април. Но не се притеснявайте, но се подбрали най – подходящите периоди за Вас.

Какво да знаем за местите жители? Населението на Индонезия е 237 600 000. Повечето индонезийци са потомци на австронезийскоговорящите народи, чиито езици могат да бъдат проследени до праавстронезийски, чийто произход може да се проследи до Тайван. Може би сега е момента да Ви споделим, че тук има над 300 етнически общности и се говорят общо 580 езика! Представяте ли си!? 580 езика…

Индонезийският език се преподава във всички училища и следователно се говори от почти всички индонезийци. Това е езикът на бизнеса, политиката, националните медии, образованието и академичните среди. Той се основава на диалект на малайския език.

Сигурно сте чували, че с нови познати не се говори за пари, секс и религия! Ние не спазваме такива правила и смело ще Ви обърнем внимание и на характерните за региона религиозни особености. Въпреки че религиозната свобода за всеки гражданин е предвидена в индонезийската конституция, правителството официално признава само шест религии – исляма, протестантството, католицизма, индуизма, будизма и конфуцианството. Макар че не е официално ислямска държава, Индонезия има най-многобройната ислямска общност – 86,1%. Повечето индуисти са балийци, а будистите са най-вече от китайски произход. Макар че сега са малцинствени религии, индуизмът и будизмът са в основите на индонезийската култура, за което свидетелстват множеството храмове останали тук от древността.

А с какво се препитава тази красива страна? Предполагам, че всеки от Вас се е досетил, че основния икономически отрасъл тук е туризма. Държавата развива все повече своята сфера на услуги, насочени към задоволяване на различните нужди на туристите. През последните години Индонезия стана водещ спа център в Азия. Всички видове спа процедури са на разположение не само в многобройните специализирани центрове, но също така и в хотелите.

Но не се притеснявайте, това не е единственото препитание. Индонезия все пак е лидер в производството на индийско орехче. Освен това общите запаси на метан възлизат на 81,5 барела нефтен еквивалент и по този показател се нарежда на второ място в света след Китай.

Може би вече сте се позамислили дали да не дойдете с нас на едно приключение в Индонезия… За тези, които още се колебаят ето още няколко примамливи довода и дестинации, които несъмнено ще посетим:

Остров Бали – „перлата на Индонезия”. Островът е перфектна дестинация за прекарване на меден месец, както за всички които искат да избягат от студената зима на някое райско кътче. Често красотата на остров Бали се асоциира с тази на Хаваите. Причината е във високите планини, вулканите, гъстите тропически гори и великолепните плажове с фин пясък и кокосови палми. Остров Бали е дом на изключителна култура и традиции, а местните жители изглеждат така, сякаш винаги са усмихнати.

Боробудур е един от най-значимите будистки комплекси в Югоизточна Азия. Намира се близо до град Магеланг в централните части на остров Ява. Той е една от най-големите забележителности в тази част на света. Част е от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Представлява будистки комплекс с над 500 статуи на Буда. Датира от 9 век, а разположението му върху малък хълм го прави дори още по-впечатляващ. Ако искате да се потопите наистина в духа на Индонезия трябва да посетите това място непременно. Тук ще усетите колко многолика би могла да е Индонезия. Въпреки че това е ислямска страна, тук ще почувствате, че  местната култура е по-различна от тази в останалите мюсюлмански държави, тъй като е силно повлияна от будизма и от своето местоположение в югоизточната част на континента.

Джакарта. Столицата на Индонезия е един от най-оживените и динамични градове, които бихте могли да си представите. Ултра модерен, ултра интересен и просто пленяващ. Притежава внушителна архитектура! Тук се издигат многобройни небостъргачи, а един от тях, наречен Джакарта Тауър (Менара Джакарта) със своите 558 метра ще бъде сред най-високите сгради на планетата когато бъде напълно завършен. За сега се очаква това да стане около 2012 година. Ултрамодерните небостъргачи се допълват от сградите в традиционен азиатски стил. В Джакарта има забавления за всеки. Тук бихте могли да посещавате музеи, галерии, ресторанти, клубове, кафенета и какво ли още не. Мястото е рай за любителите на шопинга и в това няма нищо учудващо, тъй като Индонезия е една от най-бързо развиващите се страни и по тази причина тук търговските обекти изникват един след друг.

Плажовете на Индонезия: Мммм, тези кадифени пясъци и тази кристално чиста вода! Романтика и спокойствие. Индонезия предлага огромно разнообразие от плажове, вариращи от най-светли почти бели нюански до златисто кафеви. Преобладават плажове с кафеникав шоколадов цвят. Причината е вулканичният произход на повечето острови, които изграждат Индонезия. Други обаче са бели като сняг. Едни от най-белите и красивите плажове на Индонезия ще откриете на малките по територия острови Палау Бангка, Гангга, както и намиращият се в близост миниатюрен рай – Лихага. Тук пясъците са финни и светли, а непосредствено до брега на островчетата има разкошни, пъстри коралови рифове – превъзходно място за гмуркане и опознаване на също толкова богатия подводен свят. Този непознат рай се намира на север от остров Сулавеси, който е един от най-известните в Индонезия.

Джунглитеее. Кой не е гледал Маугли и не си е мечтал някой ден да посети някое такова диво място? Много хора идват в Индонезия заради нейната зашеметяваща природа. Страната е известна като едно от най-добрите места в света за практикуване на сафари. Тук ще откриете невиждано биологично разнообразие. По-голямата част от територията на Индонезия е покрита с непроходими дъждовни гори. Тук се срещат видове като орангутани, маймуни, елени, азиатски слонове, райски птици, явански леопарди, явански носорози, тигри и какво ли още не. А местата измежду които бихте могли да избирате са толкова многобройни, че това би могло да се превърне в сериозен проблем. Някои от по-известните сафари дестинации са островите Ява, Суматра, Калимантан и Нова Гвинея. А какво да кажем за хилядите други по-малки острови с чудна природа като Комодо?

И като за последно да си кажем и какво можем да похапнем все пак… Индонезийската кухня е смятана за една от най-екзотичните. Достатъчно е да споменем, че в тази южна страна почти всяко ястие се приготвя с кокосово мляко. Това придава необикновен тропичен аромат на всяко едно ястие независимо месно, зеленчуково или оризово. Тук е мястото да кажем, че оризът е една от най-употребяваните храни тук, както е в повечето страни от Югоизточна Азия. Той присъства като добавка към всичко. Тук е нещо напълно обичайно да се комбинират месо и плодове, като ястието придобива приятен леко сладникав аромат. Така например в Индонезия месото може да бъде приготвено с гарнитура от ябълки. Не го правят от икономия, да съчетават основното с десерта. Не.. просто е уникално вкусно! Същото се отнася и за рибните ястия. И не пропускайте да опитате от местния зелен чай и кафе. Това са традиционни култури за Индонезия и тук те са нещо повече от напитка.

Възползвайте се от предложенията ни за Индонязия тук: ОФЕРТИ ЗА ИНДОНЕЗИЯ

ekskursia ostrov bali

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s