Бая Домиция, където боровите гори са свещени

на

Бая Домиция – мястото, за което някогашните римляни казвали, че местните борови гори са свещени,

Спомняте ли си родните курорти преди големия строителен бум? Спокойствието, дюните на плажа, мястото за всеки на пясъка и чистото море, в което като че ли си единственият, потърсил прохлада… Точно така изглежда днес италианският курорт Бая Домиция. Всички хотели са на първа линия. По закон строителството на 500 метра от брега не е позволено и затова по пътя за плажа минаваш покрай уникални зелени градини с цъфнали цветя и кактуси, а сянка ти пазят типичните за района борове.

Естествено, към всеки хотел има и кристален басейн, но при лазурното Тиренско море като че ли не са най-използваните съоръжения в оазиса на насладата. Римляните, които първи са открили красотите на това място, мислели тези гори за свещени. Селището било избрано за вилите на римските управници и богаташи, а край него минавал един от най-дългите пътища в империята – Виа Домициана. Векове по-късно на мястото се издига курортно селище, проектирано така, че на гостите да им е уютно и морето да е близо до всеки. През 70-те години на миналия век Бая Домиция става едно от най-популярните места за почивка в Европа и редица популярни личности избират да отдъхват там. Естествено, това не минава без съпътстващата светска суматоха, денонощни партита и звездни купони. По това време Бая Домиция си съперничи по слава с остров Капри. Да събират тен върху ситния вулканичен пясък от близкия вулкан Рокаморфина, обичали Джон Ленън, Микеланджело Антониони, прочути художници, както и един от най-богатите представители на монархически родове – принц Шах Карим Ал Хюсейюни Ага Кхан.

BAYA-DOMICIA

Днес светските лъвове са извоювали нови курорти за партита, но аристократичния блясък на Бая Домиция се е запазил. Мястото е изключително подходящо за всички възрасти, а морето, което ти остава плитко на 100-на метра от брега, би направило ваканцията на семейните двойки с деца значително по-спокойна. Не е за подценяване и цената според сезона, в който изберете да отдъхвате и хотела, който предпочетете. Цените за седмица ваканция започват от 820 лева и достигат до малко над 1000. В сумата освен полетът от София до Неапол и трансферът до курорта, отдалечен на 70 километра, влизат и закуски и вечери, обогатени с половин бутилка местно вино на човек. За групите са предвидени и водачи на български във всеки хотел.

Кампания е една от най-плодородните земи на Италия, а храната, изкуствата и хубавият живот тук са издигнати в култ. Както казва една от водачите Яна в курорта, ако не си хапнете добре и не пиете чаша вино, готвачът в кухнята ще се разплаче, защото не е успял да ви накара да се чувствате добре. В хотелите, естествено, има и анимация и преди да тръгнете не е зле да наизустите някоя друга италианска песен, за да се включите в купона. В региона всеки италианец пее поне като Тото Котуню, а дамите изглеждат като младата София Лорен, чиито корени също са от Кампания. Мястото е известно с вкусните си плодове и зеленчуци – между сезонните работници, които ги берат, има и българи.

Тук е и Меката на прочутото местно сирене моцарела, правено от биволско мляко по традиционна рецепта. Близостта с Тиренско море предполага и прясна риба и морски дарове. На плажа можете да си купите от преминаващите търговци сувенири, парео, дюшеци или пък да си поръчате разпускащ масаж за скромните 5-10 евро.

Ако и Вие искате да посетите това магическо място, елате с нас на това вълшебно пътешествие! Повече информация можете да получите ТУК 

puglia i kampania 2017 welburg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s