Албания

Митове и истини за Албания и албанците

   4432e90e5f886b6879de1426bab88ec8

Този слънчев планински къс, години наред подвластен на законите на тоталитаризма е приютил южноевропейски сговорчив народ. Но новата Албания съчетава в себе си буйната и пълна с очарование сила на Средиземноморието, възхитително гостоприемен народ и зашеметяващ със своята цветна палитра ренесанс в столицата Тирана.

Албания една от най-малките страни на Балканите. Тя заема площ 28,7 хил. кв. км. Главна нейна особеност е извънредното разнообразие на природните условия: релеф, климат, растителност и на този фон – многообразни вариации на културата.

Албания обявява своята независимост от Османската империя през 1912г., но през 1939г. е завладяна от Италия. Партизаните-комунисти завземат властта над страната през 1944г. Албания първо е в съюз със СССР (до 1960г.), а след това и с Китай (до 1978г.). В началото на 90-те години Албания слага край на 46 годишното ксенофобско комунистическо управление и установява многопартийна демокрация. Преходът е изпълнен с много предизвикателства. Последващите правителства се опитват да се справят с високата безработица, широко-разпространената корупция, остарялата и разрушена инфраструктура, отлично организираната престъпна мрежа, както и с войнствено настроените политически опоненти. Албания постига напредък в своето демократично развитие след първите многопартийни избори през 1991г., но има все още доста слабости и недостатъци.

   

Да игнорираш онези исторически факти, които не могат да бъдат вкарани в калъпа на националните митове, е една наистина удивителна способност. С нея са „надарени“ повечето балкански народи. Албанците не правят изключение.
Едно време Албания беше изостанала маоистка държава, в която единствената разрешена религия беше култът към Енвер Ходжа. Днес тя е страната с най-многото Мерцедеси на глава от населението.
Както навсякъде на Балканите, и в Албания националната идентичност представлява една силно романтична конструкция. „Откриватели“ на албанския национален мит са високообразовани хора, борили се за независимостта на страната от Османската империя. Като наследници на древните илири, те се опитвали да запазят собствената си идентичност, борейки се срещу заплахата, идваща отвън. Великият герой на този мит е Георги Кастриоти, наречен Скендербег. През 15-ти век Скендербег обединил албанските племена и ги повел на борба срещу турците. На негово име впрочем е бил наречен и един албански отряд, който бил уж с арийски произход и който тероризирал сърбите и албанците в Косово:
Албански парадокси.

Албанците се делят на две основни групи: геги и тоски. Тоските населяват предимно южната част на страната, а гегите обитават северната. Между тези две групи не съществуват разлики по отношение на диалекта и начина им на живот. 2% от населението на Албания са съставени от гърци, българи, макединци, сърби и роми.
Езикът на албанците се отнася към индоевропеиското семейство, но не се включва към никоя от групите на това семейство. Някои изследователи откриват в него илирийски, други – тракийски субстрат, посочвайки лексиката която го сближава с румънския език. Трудно е обаче да се определи съотношението на елементи от илирииско-тракийския езици поради оскъдността на документални източници.

Най-древен художествен занаят на албанците по всеобщо признание е обработката на сребро – изкуство, чиито корени се проследяват в илирийската епоха. В средните векове и в ново време художествени отливки се практику­ват в Елбасан (катарами за колани, инкрустации за орьжие и др.), в Тирана и Шкодра се изработват фини украшения за мъжкия и женски тоалет: верижки, висулки, обици, гривни (този вид приложно изкуство процъфтява и сега).Примитивното производство на вълнени тъкани е породило килимарското изкуство. Големи гладки килими, пухкави „Велендзи“, малки Влакнести „санджаде“, калъфки за въз­главници, дамски чанти и други подобни вещи изпьлват съвременния бит.

През по-голямата част от съществуването си, албанската култура се развива почти изолирана от останалите култури. До идването на комунистите на власт след края на Втората световна война, обществото има предимно родово-кастов характер. В някои райони на Албания кръвната вендета все още се практикува.
Грамотността в Албания е 93% — сравнително висока в световен мащаб, но все пак най-ниската в Европа.

Кухнята на Албания, макар че е повлияна от турската, гръцката и италианската кухни, силно запазва своите напълно специфични вкусове. Основната храна на албанците е обядът. Обядът обикновено състои от „gjelle“ (основно ястие на месна основа), придружен от салата от пресни зеленчуция, като домати, краставици, зелени чушки и маслини. Салатата е подправена с леки подправки (маслиново масло, оцет и сол). Морските дарове и специалитетите от тях са често приготвяни в крайбрежните райони или градове с езера, като Шкодра.
Албански зеленчуков пай, е традиционна албанска рецепта. Албанските пайове обикновенно са направени от тънки тестени листа, които могат да се разточат у дома или да се купят от супермаркета. Повечето пайове, приготвени от албанските готвачи не са сладки.Така, парче от такъв пай може да послужи като основно ястие.
Hasude е традиционен албански десерт, приготвен от захар, царевично нишесте, масло и вода. Друго типично албанско ястие е byrek. Това е ястие от точени кори с плънка от спанак или сирене. Тирана fergese с чушки е традиционно албанско ястие.

10 любопитни факта за Аблания

 • Преди повече от 100 години, на 30 май 2013 година в Лондон е подписан договор –отбелязващ края на Балканската война и се признава независимостта на Албания.
 • Албанците наричат Албания –Шкипърия. Шкиптонят означава орли. Оттам, Република Шкипърия – “Земя на орлите”. Единствената асоциация с орли са безкрайните чукари, през които преминавате пътувайки из Албания.
 • Майка Тереза Агнес Гонджа Бояджиу (Agnes Gonxha Bojaxhiu), по-известна с монашеското си име майка Тереза, от албански произход. Тя е основателка на ордена Мисионери на милосърдието (1950), известен със своята мисионерска и благотворителна дейност сред бедните по света. Обявена е за блажена от папа Йоан Павел II през 2003 година.
 • Летището на Тирана The Tirana International airport през 2001 година беше преименувано и получи името Майка Тереза албанката носителка на Нобелова награда за мир.
 • Единственият друг носител на Нобелова награда от албански произход е Ферид Мурад /САЩ/ през 1998 год за Медицина.Неговия баща е албанец.
 • Джон Белуши е американски актьор и комик от албански произход. По-голям брат е на актьора Джеймс Белуши. Една от най-известните му роли е в мюзикъла Блус Брадърс.
 • Албания,Армения и Ватикана са единствените страни в Европа в които не се предлага Макдоналдс.
 • През 1995 год шофьорите в албанския град Шкодра, отказват да заплащат новата такса за светофарни уредби, защото нямали светофари.
 • Албанците като българите и обратно на всички останали нации, поклащат главата си надолу-нагоре –жест за” не” и се завъртат наляво –надясно –знака за да.
 • Албанците никога не са печелили медал на Олимпиада.
 • Крал Зог I или Ахмед Бей Зогу е албански политик – президент и първи крал на Албания, управлявал страната от 1928 до 1939 година. Роден е в крепостта Бургает в Албания на 8 октомври 1895 г. когато италианските войски завземат балканската държава. Кралят умира в изгнание в Париж през 1961 година. Неговият внук, кронпринц Лека II се върна в Албания преди 10 години и започна работа в правителството.
 • Колкото и скептично да се приема Албания като туристическа дестинация, тя всъщност крие няколко божествени кътчета за отдих. Едно от тях е Саранда – курорт с 290 слънчеви дни в годината и с непокварена екзотика, показващ другото лице на Албания.
 • Нашия подарък за Вас е градчето Саранда.Съвместяващо екзотиката на няколко култури, куротното градче Саранда се счита за вратата към южна Албания и е една от най-важните туристически атракции на Албанската ривиера. То е разположено в открит залив между високи планини и водите на Йонийско море, на около 10 км от великолепния гръцки остров Корфу и на около 160 км от столицата Тирана.
 • Именно благодарение на това благоприятно географско положение и на топлия средиземноморски климат, Саранда се радва на изключителна популярност и посещаемост, особено като дестинация за меден месец.
 • Името си (от гръцки – 40) Саранда получава от византийския манастир „Четиридесет светци“, построен в чест на четиридесет монаси – римски легионери. Според легендата те открито се наричали християни, заради което били безмилостно убити от турците. В очите на местните жители и на църквата обаче те били мъченици, и след като ги обявили за светци, издигнали множество храмове в тяхна памет.
 • В своята дългогодишна история Саранда е преминал през ръцете на няколко нации, което обяснява и многостранния облик на курорта. Все пак от античността до късното средновековие той е бил предимно гръцка територия, чиято благоприятна географска позиция му позволява да се развие като значимо военно и търговско пристанище. След кратък период на бунт и сеиозни щети от турците, през 1913 г. Саранда е включен в пределите на новосформираната държава Албания, след което неколкократно се превръща в разменна монета между Гърция и Италия, докато през 1940 г. окончателно остава под управлението на албанските комунистически сили.
 • Днес, оглеждайки се във великолепието на Корфу, Саранда по-скоро прилича на негов събрат, а благодарение на ежедневната фериботна връзка с острова се явява като идеален посредник между Гърция и Албания. Със своите малки къщички, пръснати по склоновете, малките лодки, плаващи в морето, живописната панорама, многообразието от растителни видове и хората, разхождащи се от край до край по променадата, курортът се е превърнал в предпочитан център за почивка с важно туристическо значение за страната.
 • Саранда е построен в амфитеатрален стил с три успоредни панорамни пътя. Четири серии от стъпала водят от върха на градския хълм към всяка алея. След революцията от 1990 г. обликът му придобива значително по-модерно излъчване – по протежение на крайбрежната алея са построени редица хотели, барове, ресторанти и кафенета в съвременен стил, които отлично се смесват със старите таверни, локали и традиционни каменни къщи (дори покривите им са от каменни плочи).
 • Повечето от атракциите на Саранда се намират извън самия град, но при разходката ви в пределите ще видите достатъчно красоти, които да определите като забележителности. Важно е да споменем, че въпреки, че по-голяма част от албанското население е мюсюлманско, насред крайбрежната алея ви очаква великолепна бяла православна църква, в която можете спокойно да запалите свещ и да се помолите за здраве.Причината? Саранда е домът на етнически гръцкото малцинство и градчето се смята за един от центровете на гръцкото малцинство изобщо в Албания.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s