Австрия

Австрия

   

Много има да се каже за тази държава и се надяваме да Ви е интересно и полезно това, което сме Ви подготвили…

Официално наименование :Република Австрия
Административно деление :девет федерални провинции
Столица: Виена ( 1,6 млн. жители )
Език: немски
Валута: евро ( от 01.01.2002 г. )
Часова зона: -1 спрямо България (един час назад);
Религия :католици ( 76 % ), протестанти ( 5 % ), други ( 2 % ), атеисти ( 17 % )
Най-важни градове : Грац, Линц, Залцбург, Инсбрук, Клагенфурт
Най-важни летища :Швехат ( Виена ), Грац, Залцбург, Инсбрук и Клагенфурт.

Много малко туристически дестинации могат да се похвалят с места, предлагащи отдих по всяко време на годината, както Австрия. Когато става въпрос за изобилие от зимни спортове в Алпите, едни от най-впечатляващите и изящни архитектурни паметници в Европа и нетърпящата конкуренция музикална традиция, която даже и мюзикълът „Звукът на музиката” не може да опетни, Австрия не търпи конкуренция.

Австрия има безброй градове, пленяващи всички посетители: столицата Виена, например, пъпа на музикалния живот в страната, окичена с прелестни сгради; музиката, изкуството и архитектурата достигат върха на Барока в Залцбург, родното място на Моцарт; снежните върхове на Инсбрук ограждат очарователни исторически сгради.

Държавно устройство:

Австрия е федеративна полупрезидентска република, начело с президент, избиран за 6 години. Парламентът е двукамерен – състои се от Национален съвет (183 депутата, избирани за 4 години) и Федерален съвет (63 депутата, избирани за 4 години). Начело на правителството стои федерален канцлер.
Административно деление:

Република Австрия е федерална държава, административно разделена на 8 провинции (Bundesländer) и приравнената, в административно отношение, столица Виена. Провинциите се състоят от окръзи (Bezirke) и градски общини (Städte).

Как да стигнем до Австрия?

Това поне е лесно. Възможностите са много: влак, автобус, кола и разбира се самолет. От София до Виена има 4 до 5 полета дневно, като по-голямата част от тях се изпълняват от Австрийските авиолинии. Летят също Виаджо и България Еър. Полетът на Виаджо е най-евтин (200 евро), а полетът на България – най-ранен (6:00 сутринта), така че човек спокойно може да иде за един цял работен ден, да си свърши работата и да се върне вечерта в къщи.

Фирмата за автобусни превози Юнион Ивкони пътува до Виена всеки ден без вторник от 14.30 часа. Цената на билета е 110 лв в едната посока и 200 лв. за двупосочен билет. Фирмата Ер Кона пътува в късните часове – тръгване в 22 часа. Билетът е 108 лв, а двупосочният – 173 лв.

Къде да се настаним?

Има множество малки и големи хотели, пансиони и общежития, както и ваканционни вили и къщи. Разнообразието в типа настаняване, както и цените е огромно. Препоръчваме Ви винаги да се настаняване на база ВВ (нощувка + закуска), тъй като австрийската закуска е богата и си заслужава.

Транспорт:

Австрия, има ного добре развита железопътна мрежа и е лесно и никак не скъпо да се предвижвате от град в град.

В столицата има много начини да достигнете желаната точка, като най- бъзия и достъпния е метрото. С него лесно ще стигнете до центъраи основните забележителности и атракции. Разбира се има и трамваи, автобуси и както споменахме влакове.

Може да изберете вместо да си купувате билети, да си вземете карта. Има различни разновидности. Съществуват годишна, месечна и седмична карта. Също има и такива за 72 часа, 48 часа и за 24 часа.

  • Цена на еднократен билет: 1,80 евро (купен предварително
  • Цена на карта за 24 часа: 5,70 евро
  • Цена на карта за 72 часа: 13,60 евро

За тези от Вас, които искат да опитат нещо австрийско – опитайте разходка с файтон в столицата.

  

Правилата за движение по пътищата в Австрия…

са подобни на българските, разликата е че се спазват. Винаги се спира на пешеходната пътека, за да може да да преминат пешеходците.
Важно е да знаете, че има много велоалеи и е важно да не вървите по тях, защото ще Ви се скарат.

Какво да си похапнем в Австрия:

Счита се за една от най – мултинационалните кухни в Европа. Произхожда от кулинарните традиции на Австро – Унгарската империя, но е силно повлияна и от баварската, унгарската, чешката и италианските кухни.
Предлага голямо разнообразие от рецепти, разделени в 6 региона: Виена, Бургенланд (Burgenland), Горна Австрия (Oberoesterreich), Долна Австрия (Niederoesterreich), Кернтен (Karnten), Щейермарк (Steiermark).
Закуската е тип Континентална и обикновено включва пресно изпечени хлебчета или кифлички, поднесени с различни сладка или студени меса и сирена и всичко това в задължителното присъствие на кафе, чай или прясно изцеден сок.
Типичният австрийски обяд или вечеря съдържа от 2 до 7 ястия, в зависимост от случая. Обикновено започва със апетайзер (Vorspeise), супа (Suppe) и основно ястие (Hauptspeise), придружено от 1 – 2 сурови, или готвени гарнитури (Beilagen). Десертът може да бъде кейк/торта (Kuchen/Torte), друго печиво от брашно (Mehlspeise), или друг сладкиш (Nachspeise). С храната австрийците обикновено консумират бира, вино, или пенливо вино. След хранене обичайно се предлага кафе и плодова ракия (Schnapps).

  
В кулинарията австрийските специалитети виенски шницел (Wiener Schnitzel) и ябълков щрудел (Apfelstrudel) са се превърнали в международни специалитети, които дори не се нуждаят от превод. Гордостта на всяка виенчанка е щруделът с ябълки. Неговото приготвяне изисква голямо майсторство – тестото трябва да е тънко като цигарена кутия и да е така нежно, че да се топи в устата. Достойнствата на приготвяния щрудел решавали преди години избора на годеница.
Освен великолепните сладкарски изделия, виенската кухня включва още много уникални ястия.
Друг известен десерт е „Kaiserschmarrn“ – сладки пухкави палачинки, направени със стафиди и други плодове, разбити на парчета и поднесени с плодов компот (традиционно от сливи, наречен Zwetschkenroster в който се потапят. Специалитет на Залцбург е вид „целувки“, нарачени

„Salzburger Nocken“.

Малко и за австрийския манталитет:

Смесването на характерните за германците качества с тези на славяните определя манталитета на днешните австрийци. Те са по-отворени и склонни към контакт отколкото германците, но също така предпочитет да изчакват, да преценяват и тогава да вземат решение. Дали първият контакт ще се развие в по-нататъшни успешни делови и лични отношения, зависи главно от Вас. Един познат стереотип, който самите австрийци често коментират е, че те малко се интересуват от глобалните проблеми и не четат много. Но този стереотип се опровергава при срещите Ви с австрийските Ви партньори. Хората на бизнеса са високообразовани, с широк поглед върху света, получен и въз основа на многобройни обучения, практики, делови пътешествия и развиване на проекти по целия свят. Австрийците правят стриктна разлика между работата и развлеченията. Всичко в Австрия е регулирано със закони и наредби още от времето на монархията и всеки си знае правата и задълженията. При нарушаване на правата му, австриецът може да даде воля на емоциите си. Характерно е, че даден служител взима решения само по въпроси които са на негово ниво на компетентност и отговорности, дори когато според нашите представи решението е ясно и логично. При общуване с хора от различните части на Австрия се забелязва разлика в манталитета. На запад по-близо до германския – на изток до славянския.

   

Какво да знаем за Австрия?

Първо нека си приомним следното … Австрия е наследник на културата на Хабсбугската империя, която векове наред е доминирала в Европа. През XVIII и XIX век Виена е била център на културния живот на Европа, особено що се отнася до музика и литература. Най-голямата от 2400-те библиотеки в Австрия е Националната библиотека, открита през 1526 год. Ценни колекции от книги се помещават в множество университети, стари манастири и в няколко научни библиотеки. Музеите на изкуството и природонаучните музеи на Виена имат международна слава. В края на 18 век културата на Виена, особено музикалната, става известна в цяла Европа. Великите музиканти Хайдн, Моцарт, Бетовен, Шуберт, Бравс, Штраус, Малер и Брукнер – са живяли и творили в този град и тяхната музика до този мемент се изпълнява в концертните зали по цял свят. А в края на 19 век художниците и архитекти на града, сред които Густав Климт, Егон Шиле, Оскар Кокошка, Отто Вагнер и Адолф Лоос, извършват художествена революция, която открила нова страница за радикално-експерименталното изкуство на 20 век.

  

Заради своето богато културно минало и настояще Австрия е ценена по целия свят. Нейната култура е представена от грандиозни архитектурни паметници като катедралата Свети Стефан, двореца Шьонбрун, императорския дворец във Виена и много, много други. Световноизвестните композитори, хорове, оркестри са като посланици на страната по света.

Литература
Австрийската литература достига своята кулминационна точка в епохата на римската любовна поезия. До днес се четат и играят на сцена авторите от 19 век Франц Грилпарцер, Фердинанд Раймунд, Йохан Нестрой и Адалберт Щифтер. Интернационални литературни големци от 20 век са Артур Шницлер, Стефан Цвайг, Йозеф Рот, Роберт Музил, Ингеборг Бахман, Томас Бернхард, Петер Хандке. Наред с двамата главни герои на литературната сцена Хандке и Бернхард големи успехи бележат и по–млади автори като Кристоф Рансмайр и Елфриде Йелинек. Вернер Шваб е най–известният немскоговорещ драматик на настоящето.

Музика
Основна статия: Австрийска музика
Виенската класика в областта на музиката е едно от най-големите европейски постижения на културата. Композитори като Волфганг Амадеус Моцарт, Лудвиг ван Бетховен, Антон Брукнер, Йозеф Хайдн, Франц Шуберт, Йохан Щраус (баща) и Йохан Щраус (син), Франц фон Зупе, Густав Малер, Франц Лехар, Арнолд Шьонберг, както и диригенти като Феликс Вайнгартнер, Клеменс Краус и Херберт фон Караян са само част от тези, които обогатяват австрийския културен живот. Виенският мъжки хор и оркестърът при Виенската филхармония също прославят страната. Виена има 2 известни опери – Фолксоперата (народната опера), открита през 1904 г., и Щатсоперата (държавната опера), открита през 1869 г. и известна с красивата си архитектура и проявите си. В допълнение, всяка провинциална столица има свой собствен театър. Отличителни музикални събития са летните фестивали във Виена, Залцбург и Брегенц.

   

Изобразително изкуство:
Изобразителното изкуство в Австрия е станало известно със стила на сецесиона от края на 19 век с Густав Климт. Известни художници са също Егон Шиле, Оскар Кокошка, Антон Лемден, Ернст Фухс, Херман Нич, Фриденсрайх Хундертвасер, Гюнтер Брус, Арнулф Райнер. Известни скулптори са Фриц Вотруба, Алфред Хръдличка. От началото на 20 век в австрийската архитектура са известни 3 големи имена – Ото Вагнер, Йозеф Хофман и Адолф Лоос.

И разбира се да отделим време за перлата в Австрийската корона: Виена

Виена е една от най-красивите барокови столици в Европа – уникална палитра от исторически забележителности, имперски блясък и модернизъм. Градът на валса и битата сметана, висшето общество и сладкарското изкуство е очарователно романтично място, разположен на средното течение на Дунав. Тук живее музиката на Бетовен, Брамс, Шуберт и Йохан Щраус. Ерата на Виена като столица на Хабсбургската империя е оставила своя отпечатък както върху архитектурата на града, така и върху художественото и музикално наследство на Австрия. Центърът на австрийската столица е обявен от UNESCO за част от световното културно наследство.

Обликът на съвременна Виена се дължи до голяма степен на нейното колоритно политическо и културно минало.

Историческите забележителности са съсредоточени в центъра на града, заобиколен от Ringstrasse, за това най-добре ще е да ги разгледате пеша. Не пропускайте да видите замъка Hofburg, собственост и до днес на Хабсбургите, разгледайте задължително Виенската опера или просто послушайте орган в прочутата катедрала Stephansdom.

   

Задължително трябва да посетите замъка Belvedere – често използван за експозиции на известни австрийски художници; замъка Schoenbrunn ще ви впечатли с величието си, с огромния си парк, в който се намират най-старата европейска зоологическа градина, създадена през 1752 г. и фонтанът Schoener Brunnen, който е дал името на двореца. „Шьонбрун“ пази спомена за императрица Мария-Терезия. Тук е израснала една от дъщерите й – небезизвестната френска кралица Мария-Антоанета. В Залата с огледалата е свирил Моцарт, когато е бил 6-годишен. В двореца е била разположена и щабквартирата на Наполеон, тук е родено и единственото му дете – Орлето. В една от стаите може да видите леглото, на което Мария-Терезия е родила 16-те си деца.

Виена има утвърдени традиции в областта на театъра, операта, класическата музика и изящните изкуства. Императорският театър (Burgtheater), Народният театър (Volkstheater Wien) и Театърът в Йозефщат (Theater in der Josefstadt) предлагат на своите зрители постановки от висока класа.

Виена предлага много възможности за любителите на операта. Държавната опера (Staatsoper) и Народната опера (Volksoper) предлагат за всеки по нещо. Във Volksoper можете да се насладите на типичната виенска оперета. Класическа музика можете да слушате във Wiener Musikverein, дома на Виенския филхармоничен оркестър и Wiener Konzerthaus.

Някой интересни обичаи:

В Австрия и до днес са запазени стари народни обичаи, често проникнати от езически и християнски дух, свързани с прибирането на реколтата: в Тирол през есента – истински живописни тържествени шествия с носене на “короната на плодородието”, оплетена от житни и царевични снопове, лозови пръчки и гроздове, а 15 август в районите на Залцбург (Лунгау) и Щирия се отбелязва като “големия женски ден”- Възнесение Богородично, с процесии на празнично облечени хора, носещи високи украсени прътове, някои от които достигат 60 кг, и огромния “Самсон”- брадат великан, благославящ заедно със свещеника реколтата и всичко наоколо. Така се затваря летният цикъл на народните обичаи, чието начало още в края на зимата и ранната пролет започва с традиционните зимни надбягвания, прогонване на тъмата и студа с факли и тропот, гротескни образи и огньове, шумни песнопения и танци на открито.

Един специален стар австрийски обичай, запазен и до днес, е т. нар. heurige във Виена и околностите. Буквално преведено означава “тазгодишно” и се отнася за младото вино от есенната реколта. Разрешението да се прави това вино се отбелязва със зелен букет от борови клонки – buschen, над портата на дома или заведението, един обичай, въведен от времето на кайзер Йосиф II през 1784 г., който с указ за пръв път разрешава продажбата на продукти от собствената реколта, включително и на младото вино. Любимо развлечение на виенчани и гости на града – духът на heurige, създава своя музикална среда, социален климат и жизнерадостна атмосфера. В Долна Австрия, в Бургенланд и всички лозарски области на страната с веселие и шествия също се отбелязва през ноември приключването на благодатната беритба на грозде, а специалните носии и духови оркестри възпроизвеждат колорита на вековните традиции.

Естествено е да възприемаме празника с всичките му атрибути на веселие, драматизъм, мистика и като събитие за показ на най-красивото, очарователното и привлекателно у човека и неговата жизнена среда. Тук ярка роля играят носиите и детайлите на облеклата – едно изящно изкуство за произвеждане на “онова, което се носи”-“Tracht” от “tragen” – нося.

Ииииии, ето ги и любопитните факти за Австрия:

• Австрийският флаг е един от най старите флагове в света.Съществува от 1191 година,дюк Леополд V се сражава под това знаме по време на Третия Кръстоносен поход и да ден днешен е официалния флаг на Република Австрия.
• Най –големия диамант в света /2860 карата/е изложен в Съкровищницата в Двореца Хофбург във Виена.
• Шьонбрун –лятната резиденция на Хабсбургите има най-малко 1440 стаи.
• Шевната машина е изобретена в 1818 год от Йозеф Мадершпергер в Австрия.
• Най-старата зоологическа градина в света е Тиргартен в градините на двореца Шьонбрун.,създадена през 1752 год.
• Създадения през 803 год.като Щифтскелер/Haslauer/e най-стария ресторант в света,който функционира и до днес и се приема за най-старато дружество в Европа.
• Централното гробище във Виена има на 2.5 милиона гробници /много повече от броя на населението,което в момента живее в града.Тук са гробовете на Бетовен,Брамс,Глук,Шуберт,Шоенберг,,Щраус и много други велики мъже и жени.•
• Почти от половината австрийски мъже /50,8% ,най-висок процент в Европа /са с наднормено тегло.,но сомо 20.3% от австрийските са с наднормено тегло .
• Австрия е единствентата страна ,членка на Европейския съюз,която не е членка на НАТО.
• Австрия е дала на света много талантливи световно известни композитори-Хайдн,Моцарт,Шуберт,Лист,Щраус,Малер,Брукнер
• Арнолд Шварценегер-известния холивудски актьор и бивш губернатор на Калифорния е роден израснал в Австрия.
• Бащата на психологията Зигмунд Фройд също е австриец.
• Много от известните членове на фамилията Ротшилд –инвеститори и банкери –също са австрийски граждани.
• Създателя на немските спортни автомобили „Порше „ е австриецът Фердинанд Порше.Негово рожба е и „колата на народа”-„Фолксваген”.
• 19 австрийци са носители на Нобелова награда ,в това число 7 за физиология и Медицина ,4 за химия, 3 за физика .Така Австрия се нарежда на първите места сред носителите на този приз заедно с Люксембург,Скандинавските страни и Швейцария.Австрийската писателка и борец за мир –Берта фон Зутнер е първата жена носителка на Нобелова награда /1905 год./
• 62% от територията на Австрия е заета от Австрийските Алпи..
• около ¼ от населението на Австрия живее в столицата Виена.
• Втория по-височина планински връх в Европа също се намира на територията на Австрия.-Гросглокнер-3798м..
• Австрия има 13 върха с височина над 3000 м.и 34 с височина над 2000 метра. .
• Кримлерският водопад/ Krimmler Wasserfalle ,в региона на Залцбург е най-високият такъв в Европа -380 метра
• В Австрия средения процент на безработицата от 1960 до 2013 год е около 4.59% и това е втория най-нисък такъв в Европа след Люксембург. Авсрийците имат най-дълъг за Европа работен ден 45 часа седмично.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s