Гърция

Гърция

 Athos Sithonia kassandra

Прекрасните климатични условия, множеството острови и изобилието на живописни крайбрежни ивици правят Гърция буквално култово място за почивка на милиони гости от цял свят. Родина на великите антични цивилизации, земята, през която са минали вълните на преселението на множество народи, един от центровете на християнството и един от най-прекрасните курортни райони в Европа – всичко това поставя страната сред най- привлекателните туристически райони в света.
В Делфи се намират Храмът на Аполон, легендарният Делфийски оракул и знаменитият Касталски извор, който според преданието изцелява и подмладява. Тук ще чуете природният феномен «делфийското ехо» – произнесената шепнешком дума се разнася наоколо, повтаря се все по-силно и по-силно, докато не стигне максимална сила на звука.

Delphi valley a Olympus greece meteora monastery 5

В Тесалия се намира планината Олимп, която е била смятана за мястото, където са живеели античните богове, и за точката, в която се срещат небето и земята. Олимп е най-високата планина в Гърция и втората по височина на Балканите.
В Тесалия може да се види един уникален паметник на Средновековието – манастирският комплекс Метеора. Метеора е един от най-големите манастирски комплекси в Гърция, прочут с уникалното си разположение на върха на скалите.
А на остров Родос, наред с древните забележителности – символа на острова-колоните на статуята на Родоския Колос – едно от чудесата на света, Двореца на Великите магистри, стадиона на хълма Монте Смит, където се провеждали Олимпийските игри и Долината на пеперудите. В нея долитат милиони пеперуди по време на брачния им сезон.
Пътешествайки из Гърция, вие ще можете да се насладите не само на духовна храна. Гръцката кухня е една от най-вкусните в света. Нейни главни елементи са пресните месо и риба, зеленчуците, попили аромата на слънцето, зехтинът, различните подправки и доброто настроение, царящо навсякъде.

35252 l Elliniki kouzina 2 hjh

Най-популярни са ястията от морски дарове. Златисти, изпържени кръгчета от калмари, октоподи във винен сос или на грил, задушени миди във великолепен горчичен сос, кралски скариди, всевъзможни видове риба с най-различна големина. Всичко това е гарнирано с пресни или печени зеленчуци, салати, незаменимото сирене Фета и много други вкусни неща.
Националното месно ядене е мусаката – кайма с патладжани и картофи, залети със сос бешамел и запечени.
В Гърция не е прието да се пие чай. Той се използва като лекарство срещу простуда или при други заболявания.
Топлото прозрачно море привлича любителите на уиндсърфинга и подводното плуване, а множеството обекти на морското дъно, достъпни за оглед, дават възможност да бъдат организирани най-различни развлечения за почиващите.
Но най-главното – какво е Гърция? Гърция е море. Гърция е щедро южно слънце. Гърция – това са най-добрите плажове в Европа. Плажовете на Гърция отговарят на всички строги норми, утвърдени от европейското законодателство, и се проверяват по програмата “Синьо знаме”.

Както всяка страна, така и Гърция има свой „код“ на поведение. Вижте кои са 10-те неща, които не бива да правите в Гърция.

1.. Дрескод в църквата
Гърците са много религиозни хора. Затова е проява на лош вкус да се появите твърде разголени в някой от техните храмове. Дори да не ви направят забележка, бъдете сигурни, че ще ви гледат накриво. Така че, ако решите да посещавате гръцките храмове, обуйте дълги панталони, забравете за потниците и избягвайте сандалите.

2. Жените пушачи
Според гръцката култура, не е благоприлично жена да пуши на улицата или докато се разхожда. Най-честата асоциация е с жриците на любовта. Разбира се не представлява никакъв проблем, ако решите да пушите в заведение или в парка.

3. Забранените жестове
В Гърция се смята за проява на неуважение, ако поставите дланта си към лицето на някого (подобно на знака „Спри“). Може да си навлечете доста неприятности, ако попаднете на някой по-агресивен грък.
Също така, ако искате да потвърдите нещо или да го отречете, използвайте „да“ и „не“.
Кимането и въобще поклащането на глава не се възприема добре.

4. Не се заглеждайте
Гърците, подобно на българите, са доста суеверни. Според едно от техните поверия, ще урочасате дете, ако твърде много се вглеждате в него. Това важи с особена сила за светлите очи, за които се вярва, че имат магическа сила.

5. Не отказвайте почерпка
Нормално е, ако сте в таверна или ресторант в Гърция, някой от местните да ви почерпи с узо или сладкиш. Не се чувствайте длъжни нито да изпивате алкохола, нито да изяждате сладкиша. Достатъчно е леко да се изправите и да благодарите на онзи, който ви е почерпил. Ако пък са ви дарили с узо, достатъчно е на малко по-висок тон да кажете „Наздраве“ (Ямас).

6. Запознанство
Подобно на българите, гърците обичат да се ръкуват. Ако се запознавате с някой местен, задължително подайте ръка за поздрав.

7. Странните въпроси
Не се притеснявайте, ако започнат да ви задават твърде лични въпроси. Не отказвайте рязко да отговаряте на тези въпроси. Внимателно отклонете темата, за да не обидите събеседника. Целта на тези въпроси е да ви опознаят, а не да любопитстват излишно за живота ви.

8. На гости
Никога не отивайте на гости в гръцки дом, без да вземете подарък на домакина. Проява на лош вкус е да се появите с празни ръце.

9. Закъснение
Не се притеснявайте да закъснявате в Гърция. Тук точността не е от първостепенно значение, както би била в Централна Европа.

10. Танци
Не отказвайте на домакина да се присъедините към някой от традиционните гръцки танци. Дори да не умеете никой от тях, домакините с готовност ще ви обучат. Включването ви в подобна дейност е демонстрация на уважение.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s