15 места из Европа, които човек задължително трябва да види

15 места из Европа, които човек задължително трябва да види

   

Всеки обича да пътува. И всеки има своите любими места – щом веднъж ги посети, остават в сърцето му и винаги го теглят обратно. Когато планираме почивка, често залагаме на добре познатото и любимото, но понякога е вълнуващо да потеглим в съвсем нова посока, да се почувстваме за малко изследователи, да си позволим да се изгубим из непознати улички или монументални катедрали, да попаднем на красиви руини, на брега на просторна и тиха река, на загадъчен залив. А „Старият континент“ е изключително богат на история, култура, тайнствени замъци, пищни дворци, пленителни паркове, причудливи къщи и романтични реки. И която и дестинация да изберете, всичко е съвсем близо. Лизи Портър, редактор в британският „Телеграф“, е съставила една вълнуваща компилация от най-пленителните кътчета из Европа, които е недопустимо да не посетим поне веднъж в живота.

Барселона на Гауди, Испания
Катедралата Саграда Фамилия, започната в края на 19-и век, остава недовършена, но въпреки това, със своите фини и богато орнаментирани стени и колони, тя си остава неповторима и зашеметяваща. Палау Гюел пък е фантастичен градски дворец. Парк Гюел е изграден по английския модел за „град градина“, с къщурки, вдъхновени от приказката за Хензел и Гретел. Архитектурата на Антонио Гауди е белязала всяка улица и булевард в каталунската столица. Пъстрите мозайки и сюрреализмът в работата му са разпознаваеми, накъдето и да се обърнете.

Сикстинската капела, Италия
Шедьовър сред шедьоврите на Микеланджело е този параклис в Апостолическия дворец в Рим. Стенописите представят картини от Страшния съд, обхващащи цялата стена зад олтара, а на тавана, 40 м дълъг и 13 м широк, са разположени девет библейски истории. Само за миг се поставете на мястото на художника и сведете главата пред възхитителната му работа.

Актрополът, Гърция
Има една добра причина Акрополът в Атина да бъде посещаван от около три милиона души всяка година. „Свещената скала“ с Партенона, поддържан от 46 дорийски колони, датира от пети век преди Христа и се смята за най-влиятелната сграда в класическата архитектура. Най-доброто време за посещение на Акропола е през нощта, когато той е най-красив, окъпан в златна светлина.

Памуккале, Турция
Памуккале е най-посещаваната атракция на Турция. Тези сюрреалистични каскади от варовикови стъпала, разположени по ръба на Андалоското платото, стоят редом с руините на древния град Хиераполис, в живописната югозападна Турция и са лесно достъпни за туристите.

    

Семана Санта, Испания
Святата седмицата преди Великден се отбелязва в градовете в цяла Испания, но най-атрактивно в Севиля. Тя се изпълва с шествия на средновековно облечени пилигрими, включващи се в неколкодневна процесия, с която се отбелязват последните дни на Христос. Кулминацията на Семана Санта е Ла Мадруга – сутринта на Разпети петък.

Aya София, Истанбул, Турция
Тази превъзходна сграда, която е била първо църква, а през Османската епоха става джамия, сега е музей, но все още можете да чуете призива за молитва от нейните кули по няколко пъти на ден. Отвътре тя е смесица от блестяща византийска мозайка, стихове от Корана, изписани с елегантна арабска калиграфия, и молитвени ниши, типични за ислямските храмове. Света София е едно от най-големите архитектурни постижения на световната история.

Матерхорн, Швейцария
Матерхорн е задължителен, но не за изкачване – това е възможно само за много опитни планинари. Въпреки това не можем да не се възхитим от все още девствената природа около курорта Цермат в Швейцарските Алпи. Матерхорн има уникален пирамидален връх, издигащ се на височина от 4478 метра над морското равнище. За първи път е изкачен преди 150 години от екип под ръководството на Едуард Уимпър, но при фатален инцидент по време на спускането загиват четирима от групата.

   

Шато де Шенонсо, Долината на Лоара, Франция
Шенонсо ви напомня защо бихте се възхищавали на Франция. Построен над река Шер, замъкът е така дяволски хармонично съвършен, че със сигурност следва някакви естетически закони на Вселената. Дори децата не биха имали нищо против да ги заведете в този прекрасен дворец, купен от Анри II за любовницата му Диан де Поатие. Всеки от замъците в долината Лоара с техните градини си струва да бъде посетен.

Атлантическият път, Норвегия
Този грандиозен маршрут в Норвегия преминава през седем ниски моста, които свързват серия от красиви скалисти островчета между Молде и Кристиансунд в западните фиорди. Мостовете са възхитителни сами по себе си, особено Сторшайсундет, но природата също е спира дъха: драматични планини, мастилено сини води и, ако имате късмет, дори китове и делфини.

Синята джамия, Истанбул, Турция
Синята джамия е построена по времето на Османския владетел Ахмед I в началото на 17-и век, с купол, простиращ се на 23.50 м, и шест минарета, извисяващи се на 64 м височина. В интериора му проблясват повече от 20 000 плочки от Изник, а 200 витражни прозореца осветяват джамията отгоре. Тя е действащо място за поклонение и немюсюлмани не се допускат зад ограденото пространство, но дори да наблюдавате отстрани, можете да оцените мащаба и значимостта на тази превъзходна сграда.

   

Северното сияние, Скандинавия или Исландия
Може да е студено. Може да бъде скъпо. Но няма съмнение, че пътуване до северните части на Европа заради Северното сияние е мечта за милиони от нас. Отидете колкото можете по-далеч в северната пустош, тъй като отблясъците на градските светлини правят сиянието по-бледо, проверете прогнозите за Аврора в интернет и стискайте палци. Дори ако зелените фигури не изригват в небето, можете да се възползвате от възможността да отидете до Мъшингът, да се попързаляте с шейна или да направите поход със снегоходки, наслаждавайки се на дълбоката тишина сред замръзналия пейзаж.

Сен Шапел, Париж
Този готически параклис в сърцето на Париж, осветен през 1248, е бил повреден по време на Френската революция, но остава един от най-добрите примери за стъклопис. Дори и тези, които не се впечатляват от църковната архитектура, не биха могли да останат безразлични към калейдоскопичните мозайки в искрящи на светлината цветове.

Червеният площад, Москва, Русия
Първоначално е бил място за екзекуции. После, заради съветските военни паради, са разрушени две катедрали, които са пречели на свободното преминаване на военните машини, преди да бъдат възстановени след падането на Съюза. А сега е и дом на мавзолея на Ленин. Безспорно Червеният площад е централна точка в Москва, особено със специфичните куполи на църквата Свети Василий Блажени редом до магазина ГУМ и големия комплекс Кремъл на юг.

Наклонената кула в Пиза, Италия
Игнорирайте хората, които позират за снимки, като уж подпират уникалната постройка, и просто се възхитете на тази изненадващо малка свободностояща камбанария към близката катедрала в Пиза, изградена от блестящ бял мрамор. Бъдете готови за объркващата система за издаване на билети и множеството туристи. Заслужава си да я видите.

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s